Tuesday, 23 July 2013
kaifahalukum jami'an..diharapkan rakan-rakan blogger sentiasa dalam keadaan sihat walafiat hendaknya....sudah lama rasanya saya tak menulis dalam entri SS nie.....alhamdulillah hari nie ada waktu yang sedikit terluang untuk saya berkongsi sedikit curahan keringat yang saya nukilkan untuk rakan-rakan blogger semua.. tidak pernah dilupakan untuk memanjatkan setinggi- tinggi kesyukuran ke hadrat Allah SWT yang tidak pernah putus memberi nikmat yang kita sendiri tidak mampu untuk membayarnya..bukan saja kita tidak mampu membayarnya bahkan kita juga tidak mampu untuk menghitung nikmat-nikmat yang Allah berikan kepada kita.. SubhanAllah...Selawat dan salam untuk Nabi tercinta Saidina Muhammad SAW, Rasul Pesuruh Allah yang akhlaknya sangat indah sehingga tidak ada satu pun kekurangan padanya...dan dipohonkan kesejahteraan buat ibu, ayah, guru-guru, sahabat-sahabat dan seluruh muslimin dan muslimat samada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia...

buat entri kali ini, SS ada sesuatu untuk disajikan kepada rakan-rakan blogger sekalian yang SS rasakan perlu di kongsi bersama... alhamdulillah pada 11 Februari yang lalu, saya berkesempatan untuk menghadiri satu majlis ilmu yang dianjurkan oleh Biro Perkhidmatan Pendidikan- Majlis Islam Sarawak (BPP-MIS) di Wisma Wanita Jalan Sultan Tengah...cuba lihat poster dibawah ini...hihihinahhh....anda sudah lihat poster kan...pengalaman & peluang ini mungkin tidak akan berulang kembali...tapi apa yang disampaikan di dalam siri tasawwur Islam kali ini sangat bermakna dan amat bererti bagi saya...walaupun tajuk yang di sampaikan di dalam siri 1 dan siri 2 agak berat, namun ianya adalah satu idealogi atau satu topik yang sebenarnya sangat penting untuk diketahui oleh masyarakat Islam masa kini.

apa yang menariknya di sini, menurut Dr. Mohd Farid dalam tajuknya pengenalan kepada alam Islam, kita harus melihat pandangan  alam itu dengan cara yang betul, maksudnya di sini sesuatu isu atau penilaian terhadap sesuatu perkara itu harus di nilai dengan cara yang betul. sebagai contoh, seseorang yang menyokong fahaman sekularisme atau liberalisme akan berpendapat bahawa isu LGBT itu tidak ada salah nya..bahkan mereka menyokong hubungan sesama jenis seolah-olah perkara itu tidak melanggar tabiie manusia atas alasan hak asasi manusia. Namun berbeza dengan kaca mata seorang muslim, yang memandang perkara ini sebagai satu perkara yang salah yang melanggar fitrah semulajadi manusia yang suka kepada pasangan yang berlawanan jantina. YB Dr juga ada mengatakan bahawa sebagai seorang muslim kita perlu ada ilmu pengetahuan..kerana ilmu lah yang akan mempengaruhi penilaian seseorang.. apa yang boleh disimpulkan di sini, kita harus membuat penilaian terhadap sesuatu isu itu berdasarkan pandangan alam yang betul sesuai dengan penilaian peta hidup seseorang muslim....( aarrrr...dah rasakan..betapa beratnya topik nie..ini baru sedikit yang saya cuba kongsikan di sini..banyak lagi isu-isu yang di bincangkan dalam siri 1 ..tapi saya hanya highlight kan point yang saya rasa agak penting untuk rakan- rakan blogger fikir dan dalami maksud yang tersirat.)

untuk siri 2 pula yang disampaikan oleh ustaz Mohd Hilmi bin Ramli, beliau telah membawa tajuk budaya ilmu dalam pandangan alam Islam yang mana topik ini juga sangat menarik dan berguna untuk kita hayati bersama..tapi untuk entry kali ini, SS tidak akan mengupas topik ini dahulu...diharapkan rakan- rakan bersabar untuk menunggu entry yang seterusnya berkaitan dengan topik budaya ilmu dalam pandangan alam Islam yang dikupas dengan begitu menarik oleh ustaz Mohd Hilmi pada siri 2 ini.

diharapkan Allah memberi kekuatan, ruang dan masa untuk menulis dalam ruangan blog SS pada entry yang akan datang...Wallahhu'alam...

No comments:

Post a Comment